Kratka povijest "velike četvorke"
Prevedeno s dopuštenjem Dogtor J, © 2010
DogtorJ.com
Na:
Ljudi me pitaju svo vrijeme kako
žitarice i mliječni proizvodi mogu biti tako loši za nas kada konzumiramo te
stvari već tisućama godina. Razumijem njihovu zbunjenost. Nakon svega,
liječnici su podržavali FDA prehrambenu
piramidu generacijama, posebno kreirajući preporuku višestrukog
uzimanja svakog od njih kako bi zadovoljili minimalne dnevne zahtjeve za
hranjivim tvarima iz mliječnih proizvoda. Roditelji naših roditelja gurali su
niz grlo svojoj djeci mlijeko pa su oni to isto činili svom potomstvu.
"Gradi snažne kosti i zube", bila je njihova mantra, usvojena od
(vrlo uspješne) retorike mljekarske industrije. Tko se može prepirati s FDA
(američka agencija za hranu i lijekove, prim. prev), liječnicima, roditeljima i
ostatkom društva?
Vjernici naglašavaju da su se naši preci
iz Starog zavjeta hranili pšenicom i pili mlijeko, tako da "Koliko loše to
može biti?" U početku sam mislio da možda ovakav prastari izbor hrane može
biti način kako ograničiti ljudski vijek ovdje na zemlji, ali ubrzo sam naučio
da su naše preuranjene smrti u našim vlastitim rukama.
"U žitu je kukolj!"
Napravili smo neke vrlo ozbiljne
pogreške u našoj povijesti prehrane, što je počelo miješanjem žitarica od
strane germanskih predaka. U četvrtom stoljeću, oni su uzeli izvornu žitaricu (Einkorn pšenicu
- Triticum monococcum) i pomiješali je s još dvije trave iz obitelji Triticum,
dobivajući time "običnu pšenicu", iz koje je proistekla i pšenica
koju danas koristimo. Sada znamo da je taj čin ne samo dramatično povećao
gluten, nego je uveo i štetan sastojak u gluten na koji sada mnogi reagiraju.
Preliminarne studije danas napravljene
na Einkorn pšenici pokazuju da bi se oboljeli od celijakije
najvjerojatnije mogli nositi s glutenom u Einkorn pšenici. Nevjerojatno, zar
ne? Ali činjenica da neke od današnjih pšenica imaju do 55% glutena u odnosu na
5-7% u Einkorn pšenici nije jedini faktor u tome. Ono što jest odlučujuće u
svemu jest to što se nalazi u tom glutenu i što čini svu razliku hoćemo li
postati netolerantni prema tom zrnu ili ne. Naši preci su stavili kukolj (korov)
u našu pšenicu!
Mliječni proizvodi nisu "prirodna savršena
hrana"
Sljedeća velika pogreška dogodila se
kada su naši engleski preci prešli s kozjeg mlijeka (tada široko prihvaćenog
mlijeka) na kravlje mlijeko kao izvora mliječnih proizvoda. Razlika u udjelu
kazeina je suptilna, ali imunološki gledajući nesaglediva. Uz to sada znamo da
su ovi Anglosaksonci izabrali krivu pasminu krave još u 16. stoljeću kad su
izabrali ono što se danas naziva "A1 stoka" (zapadnoeuropske sorte -
Jersey, Guernsey i Holstein) umjesto "A2" varijantu (Zebu ili
Brahma). Google pretraživanje vraća vam sve što trebate znati o posljedicama
njihovog izbora - BCM7 (beta casomorphin 7) koji je uzrok dijabetesa tipa 1 i
"vražjeg mlijeka".
Nedavno su znanstvenici izolirani
protein koji izaziva dijabetes tip-1. Oni već godinama znaju da naša djeca koja bi
kravlje mlijeko uzimala u prvih pet dana života, imala 40-50 puta višu stopu
dobivanja dijabetesa tipa 1 u usporedbi s općom populacijom. Ali oni su također
primijetili da afrički Masai, koji piju mlijeko Brahme, nisu nikada
imali problema s dijabetesom tip-1. Dakle ti su znanstvenici uzeli skupinu
dijabetesu sklonim štakorima bez šećerne bolesti te ih podijeliti u dvije grupe
- one koji će primati A1 mlijeko zapadnoeuropskih krava i na one za primanje A2
mlijeka od Zebu / Brahma sorti. Gotovo kod polovice štakora iz skupine koja je
primala A1 mlijeko razvio se dijabetes i kod niti jednog iz skupine koja je
primala A2. Istraživači su izolirali jedan jedini protein koji je bio uzrok
problema, i u tom proteinu su pronašli samo jednu jedinu razliku u redoslijedu
aminokiselina. To je "ivica žileta" na kojoj mi živimo, isto kao što
je i slučaj s putanjom zemlje koja je potrebna za održanje života (malo
odstupanje i sav život nestaje, prim. prev.).
Azijska zabluda
"Treća kuga", kako bi je želio
nazvati, jest soja ... azijska pogreška. Ova "zdravlje-pljačkaška"
mahunarka bila je zakopana u jednom udaljenom kraju svijeta i godinama
korištena kao nejestiva biljka korištena prilikom izmjene nasada za dodavanje
dušika natrag u tlo. Azijatima su trebale godine prije nego li su je odlučili
jesti ali prvo su razvili načine kako da njenu konzumaciju učine sigurnom.
Naučili su da fermentacija soju čini
više podnošljivom baš kao što su i naši preci isto otkrili s mliječnim
proizvodima (npr. jogurt, kefir). Zanimljivo da su riža i rižina vina ispali
protuotrovi za sprečavanje nekih štetnih svojstava njihove novokreirane
kulinarske kreacije, na isti način kako su Talijani naučili konzumirati vina,
meso visoke masnoće, maslinovo ulje i ocat za zaštitu od njihove strasti prema
tjestenini.
Ali mi bi trebali znati da će svaka
hrana koja zahtjeva toliko obrade poput soje, samo da bi je učinili sigurnom za
jelo, biti izvor problema kod osoba pa čak i ako bude ispravno pripremljena.
I opet industrija soje nam je pokušala
reći kako je soja zdrava i da su Azijati zdraviji zbog soje koju koriste u
prehrani. Srećom, brzo smo saznali istinu. Jedini razlog zašto su Azijati (u
Aziji) zdraviji od Amerikanaca u nekim pogledima je to što njihova
tradicionalna prehrana NEMA glutena, NEMA mliječnih proizvoda i NEMA kukuruza.
Soja je bila njihova pogreška i njezini lektini koji oštećuju crijeva i
tkivo, prekomjerne razine izoflavona i široka paleta nehranjivih tvari dovoljno
govore za sebe. Nitko ne priča o činjenici da Azijati zapravo žive samo godinu
dana dulje od Švicaraca (a je ne vidim da oni obrađuju soju) i predvode
po pitanju raka želuca.
Kao i mliječni proizvodi, soja je
izmijenila vanjski izgled i unutarnje mehanizme kod naše djece. Najistaknutija
činjenica je da se prvi menstrualni ciklus kod naših malih djevojčica javlja
mnogo ranije nego što je to normalno. Bilo je općenito prihvaćeno da se u
prošlosti prvi menzes javljao s 15 godina starosti. Iz proučavanja japanske
djece prije i poslije drugog svjetskog rata sada znamo da je povećana potrošnja
mliječnih proizvoda (amerikanizacija je uzela svoj danak) ovo spustilo na
starost od 12 godina. No soja je to dalje spustila na jednoznamenkastu starosnu
dob. Sada imamo podatke da gotovo 20% naših malih djevojčica ima prvi
menstrualni ciklus u dobi od 8 godina. Opa! Ako vam ovo nije dovoljno loše,
kada sam neki dan u svom uredu držao "predavanje" o ovome ženi iz
lokalnog školskog odbora, ona mi je odgovorila da su tri devetogodišnje
djevojčice bile trudne. Nevjerojatno. Izoflavoni su itekako stvarna
prijetnja našoj djeci u razvoju, uključujući i naše muškarce. Taj ću dio
ostaviti vašoj mašti i internet tražilici.
Kukuruz – otrovno zrno
Takvo što [otrovno zrno] ostavlja
kukuruz, taj "dar američkih Indijanaca" kako ga vide mnogi od nas.
"Kukuruz mora biti zdrav ako su ga jeli Indijanci", mnogi su mi to
rekli. Ahhh ... ali povijest kukuruza je jedna od najzanimljivijih. Trebale su
tisuće godina da naši latinoamerički preci proizvedu klip koji danas vidimo. To
je započelo s beskorisnim žitom u jednoj dolini dolje u srednjoj Americi. I
gdje god je kukuruz uveden, pojavio se problem s pelagrom (nedostatak
niacina). Wikipedia ovo pogrešno opravdava činjenicom da je niacin zaključan
duboko u jezgri.
To bi mogao biti odgovor KADA bi
kukuruz bio jedini izvor niacina, što on nije. Ne ... kukuruz uzrokuje nedostatak
niacina zato što pobuđuje atrofiju crijevnih resica u onih senzibiliziranih
osoba koje ga konzumiraju, baš kao i kod nebrojeno ljudi i životinja danas (s
rastućom alergijom na kukuruz kao vidljivom znakom). Zato je pelagra
izbila.
Oni više nisu mogli apsorbirati niacin
ni iz bilo kojeg izvora prehrane, jednom kada je sluznica crijeva bila
oštećena. Da ... kukuruz je gadna stvar, a u prilog tomu govori i činjenica da
hrana s kukuruznim glutenom ubija druge biljke ("prirodni herbicid")
a kukuruzno brašno se može koristiti za uništavanje kukaca. To je zbog toga jer
nakuplja masnoću kos svih onih koji ga konzumiraju: masnoća je koš za smeće
tijela, a mi stvaramo nove masne stanice kako bi otpremili loše tvari iz opće
cirkulacije u "smeće".
Naše tijelo zna što radi
Jedine druge stvari koje na isti način
uništavaju naše resice kao ove namirnice su virusi i fluorid, i
oboje nam daju važan uvid u to što gluten uz ostale radi našoj crijevnoj
sluznici. Zašto otrovni fluorid uzrokuje ekstremna oštećenja kod tih prstolikih
izraslina koje nazivamo crijevne resice? Zato što im onemogućuje apsorpciju
tvari. Ista stvar vrijedi i za gluten, mliječne proizvode, soju i kukuruz. Ova
drastična promjena je predstavljala privremeno sredstvo naše zaštite. Ali, koji
dio stanice donosi odluku o stiskanju resice? Pa mikroorganizmi koji nas
nastanjuju. Da, virusi i pleomorfne bakterije su odgovorne za ovaj iznenađujući
proces prilagodbe. Valjda bismo ih trebali prestati toliko
omalovažavati, zar ne? Velik dio onoga što mi zovemo "bolest" je
jednostavno vanjski znak tog procesa prilagodbe. Ti mikrobi koji nas nastanjuju
su na našoj strani!
Zaokret za naše zdravlje
Pa ... koliko je od vas na tim GFCFSFCF
(gluten-kazein-soja-kukuruz-free) dijetama? Jeste li uklonili jednu ili
neku drugu problematičnu namirnicu, ali ste zastali u svom oporavku? Da li vam
je teško za povjerovati da je gotovo 80% standardne američke prehrane (SAD),
pripremljene od "velike četvorke", loša za vas? Ili počinjete
shvaćati zašto sam s ljubavlju nazvao ovaj kvartet "četiri jahača
Apokalipse"?
Loša vijest je da pokvaren prehrambeni
lanac ne završava ovdje. Jeste li čuli da možemo biti "sekundarno
glutenizirani" jedući meso životinja koje su hranjene takvom hranom? To je
vrlo stvaran problem i trenutno prikupljam svjedočanstva ljudi koji su
primijetilii bitan napredak zbog izbora mesa goveda koja se slobodno hrani na
travnjacima, piletine iz slobodnog uzgoja i njihovih jaja, umjesto tovljenih
sorti. Ovo može biti posebno važno u liječenju bolesti povezanih s imunološkim
sustavom kao i kod neuropsihijatrijskih i neurodegenerativnih poremećaja.
Jesu li ovo stvarno "loše
vijesti"? Nisu ako ste jedan od mnogih koji pate pod skrbi trenutne
medicinske birokracije koja, kako se čini, nije u dodiru s ovim ključnih
pitanjima ishrane. Ako ste u potrazi za stvarnim odgovorima na vaše
kronične zdravstvene probleme, naći ćete više nego što ste ikada mogli zamisliti
na stranicama ovog portala i ostalih čiji su autori mudre duše koje su mi
prethodile. Čak je i Hipokrat znao istinu o hrani i lijekovima. Kada smo
to izgubili dodir s našom prošlošću?
Originalni tekst:
Pozdrav! Ako je netko zainteresiran za vikend odmor neka pogleda ponudu na linku, meni je bilo odlično. - wellness centar
OdgovoriIzbriši